Her bor jeg

Gokul og hans familie bor normalt i bjergdistriktet Pandusain sammen med hele sin familie. De ejer et stenhus med græstag. Huset har to rum: et køkken og et soveværelse. Men Gokul er mest udenfor.

Familien lever af landbrug og husdyr. Familien ejer 50 får og geder og tre køer. Om vinteren vandrer de ned i dalen, hvor der er varmere. Her kan dyrene finde græs hele året rundt. Gokul og hans familie har vandret i ni dage for at komme til det sted, hvor de har slået sig ned for at overvintre.

Se familiens hjem i lejren

Hver morgen begynder på samme måde: Gokul henter vand og vasker sig. Og så spiser han morgenmad sammen med sin familie.

Kom med den morgentrætte Gokul

Derhjemme går Gokul i skole seks dage om ugen, som alle andre børn i Nepal. Kun lørdag er fridag. Når han bor i lejren, er det ikke så tit, han kommer i skole. Men selvom han ikke går i skole så tit, læser han alligevel i sine skolebøger.

Vil du se med, når Gokul læser lektier?

Når Gokul ikke læser lektier – eller hjælper sin familien med at hente vand og brænde og fodre køerne med halm  er der én ting, som Gokul især elsker: at høre radio.

Se Gokuls yndlingsting

Det område af Nepal, hvor Gokul bor, hedder Bajura-distriktet. Her er der cirka 350 familier, som flytter fra deres hus og ned i dalen hvert år. Det kaldes at migrere. Familierne bor typisk fire-seks måneder i lejren, og de forlader deres hjem i oktober eller november. Det er nemlig på det tidspunkt, det bliver koldt, og sneen lægger sig over deres hus og marker. De kan vende hjem igen, når foråret bryder frem i marts-april.

Selvom man ikke bor i et hus, kan man godt invitere naboen på te.

Vil du med, når Gokul drikker te hos naboen?

Der er også nogle familier, som migrerer hele året. De ejer hverken hus eller jord. Derfor er de tvunget til at rejse rundt og bo i lejre i området.

Familierne i det område, hvor Gokul bor, producerer forskellige ting af uld, som de sælger og tjener penge på. De går rundt til landsbyernes torve og sælger deres ting. Eller de går fra hus til hus og banker på. Hvis de er heldige, sælger de et tæppe, så de kan købe tøj, olie til madlavning eller noget helt andet.