Det laver jeg

Hver dag – undtagen lørdag – går Mamata og hendes venner i skole. Mamata kan godt lide at gå i skole. Det er sjovt at læse og være sammen med sine venner. Hun synes, at lærerne er gode. Hendes bedste lærer er Kala Giri, som underviser i matematik. Han er også skoleinspektør på skolen. Mamatas yndlingsfag er engelsk.

Vil du med Mamata i skole?

Mamata går i 5. klasse. Det er skolens højeste klasse. Efter eksamen skal hun fortsætte i 6. klasse i skolen nede i landsbyen i dalen. Så skal hun gå ret langt hver dag for at komme frem og tilbage. Hun vil fortsætte helt til 10. klasse. Bagefter vil hun gerne flytte til byen Kolti og bo sammen med sin storesøster. I Kolti kan man nemlig studere videre. Mamatas drøm er at blive lærer og undervise i nepalesisk.

Vil du se billeder fra Mamatas dag i skolen?

I Nepal er skoleundervisning, skolebøger og frokost gratis op til 5. klasse. Fra 6. til 10. klasse skal man selv have frokost med. På skolen er der 132 elever i 1.-5. klasse og fem lærere. De har fagene nepalesisk, engelsk, naturfag og noget, der hedder 'social studies'.

Klasserne har tre eksamener om året. Man skal bestå eksamenerne, hvis man vil op på næste klassetrin. Den sidste eksamen ligger altid i marts. Det er den sidste måned i Nepals kalenderår.

Kom med og se, hvad de laver i Mamatas skole?

Der er undervisning uden pause fra klokken ti til klokken et. Og så er der en rigtig lang frokostpause. Her sidder hele skolen i en stor rundkreds og spiser sammen. Nogle spiser den mad, som skolens pedel har lavet. Andre har mad med hjemmefra. Nogle spiser begge dele.

Vil du se Mamatas spise-frikvarter?

Se, hvad Mamata og hendes veninder laver i frikvarteret Hinkeleg - Aram

Der er også en anden leg, som Mamata og de andre børn i skolen leger. Du kender den garanteret godt.

Mamata spiller Chungi

Det er ikke altid, at Mamata leger med den andre piger i frikvarteret. Hun kan nemlig rigtig godt lide at læse, så det bruger hun også pausen til nogle gange.

I Nepal holder man den lange ferie – den som vi kalder sommerferie – i oktober. Den varer fire uger. I januar holder man endnu en lang ferie. Den varer også næsten en måned. Og så er der en masse helligdage og fridage. Sådan nogle har vi også i Danmark. I Nepal er det bare nogle andre dage og andre traditioner.

Når Mamata kommer hjem fra skole, skal hun hjælpe til derhjemme. Hun har ikke så mange opgaver.

Se, hvad Mamata hjælper med derhjemme

Men det er altså ikke hele tiden, at Mamata går i skole eller hjælper til derhjemme. Hun leger også i gården uden for huset. Der findes især to lege, som de nepalesiske børn i bjergene leger.

Vil du se, hvad Mamata leger?