Her bor jeg

Mamata bor i en lille landsby langt oppe i bjergene i Nepal. Man skal gå i tre timer for at komme ned til den nærmeste by, hvor der er butikker og restauranter. Familien har boet i Bhim Pani i flere generationer. De er 18 familie-medlemmer, som bor i samme hus. Ud over Mamatas forældre og søskende er det hendes oldemor, farfar og farmor og hendes farbror og hans kone og Mamatas fætre og kusiner.

Familien lever af at dyrke deres jord. De dyrker for eksempel kartofler og forskellige slags korn som hvede, ris og hirse og andre, lokale kornsorter.

Familien ejer 180 får og geder. I øjeblikket er dyrene nede i dalen sammen med Mamatas farbror og en del af hans familie. Dernede er der nemlig græs til dyrene på denne årstid. Der er for koldt oppe på bjerget, og sneen er først lige smeltet. Derfor migrerer familien ned ad bjerget den ene halvdel af året. Familien har også 10 køer og tyre.

Vil du se, hvordan Mamata og hendes familie bor?

Det første, Mamata gør hver morgen, er at hente vand.

Vil du med, når Mamata henter vand?

I Mamatas familie – og de fleste andre familier oppe i bjergene – står husmoren op klokken fire for at lave te, hente vand, brænde og græs til dyrene. Resten af familien står op mellem klokken seks og halv syv. I løbet af dagen laver familien mange forskellige ting.

Vil du se, hvad familien laver derhjemme?

Når Mamata læser lektier, gør hun det ofte udenfor. Der kan godt være koldt og mørkt inde i huset, og så er det bedre at sidde udenfor i solen. Her er der både lunt og lyst.

Mamata vil gerne læse lektier sammen med dig

Inden Mamatas mor eller farmor kan gå i gang med at lave mad, skal Mamata hente vand og brænde. Det er både drenge og pigers job at sørge for det.

Se med, når Mamata henter brænde

Mamatas hus er ikke så stort og slet ikke, når der skal være plads til 18 mennesker i det. Derfor spiser familien aftensmad i flere omgange. Nu er det blevet Mamatas tur til at spise.

Vil du med, når Mamata spider aftensmad?