Se hvad jeg laver

Hjemme i Pandusain tæt på en by, der hedder Sanphe, har familien Karki deres eget hus. Det har fire værelser. To af rummene er soveværelser. Pigerne sover i det ene, og forældrene sover i det andet. Der er også et køkken og et ekstra værelse. Huset er bygget af sten, og taget er dækket med tørt græs. Lige ved siden af Pujas hus ligger hendes farbrors hus. Her bor han sammen med sin familie, men om vinteren bor begge familier i lejren i dalen.

Normalt vågner familien meget tidligt om morgenen. Det er typisk, når solen står op. Nogle gange er det allerede klokken fire om morgenen. Helt fra morgenstunden begynder Pujas pligter. Hver dag henter hun vand og brænde, hjælper med at lave mad, genner køerne hjem til familiens lejr og skærer hø til køerne.

Her kan du se, hvad Puja hjælper sin mor og far med:

Puja er god til at hjælpe sine forældre med en masse praktiske ting. Men det, Puja bruger mest tid på, er at hente vand til hele familien. Det gør hun flere gange om dagen.

Vil du med Puja på en tur op til vandposten?

Selvom Puja er en spinkel pige på kun 10 år, hjælper hun med at passe familiens køer. Især når de skal gennes hjem til teltet om aftenen og have hø. Puja er ikke spor bange for de store dyr, og hun kan også godt finde på at råbe ad dem for at få dem til at gå den rigtige vej.

Vil du se Pujas køer?

Men Puja har altså også tid til andet end pligter. Hun leger med sine venner i lejren og hygger sig hjemme i teltet. Puja ejer ikke mange ting. Hun har et sæt tøj, en skoleuniform og en rygsæk til sine skolebøger. Men familien har en radio, som Puja er glad for. Den er pakket ind i ternet stof, så der ikke kommer støv ind i den, når den hænger udenfor. Puja har også en lille ged. Den er rigtig sød, og Puja sidder nogle gange med den på skødet – hvis den gider.

Se Pujas radio, ged, og hvad hun leger

Puja vil gerne vise dig, når hun sjipper, gynger og leger foran teltet.

Puja kan bedst lide, når familien er hjemme i huset i bjergene. Så er de i deres eget hus, og hele familien og alle vennerne er i nærheden. Pujas bedste veninde hedder Maina. Hendes familie går ikke ned ad bjerget, når det bliver vinter. Hendes familie bor oppe i landsbyen hele året.

Derfor glæder Puja sig til at komme hjem. Her går hun i sin egen skole og kan lege med alle sine venner igen. Byen derhjemme ligger på et bjerg. Der er en jungle i nærheden, og der er masser af grønne marker, som er fordelt på terrasser i mange forskellige højder. Der er smukt der, hvor Puja bor. Men om vinteren er det meget koldt, og markerne bliver dækket af sne.

Det er vejret, som bestemmer, hvornår Pujas familie går tilbage til deres landsby. De får vejrmeldinger via mobilen fra folk i landsbyen. Først, når vejret er godt nok, til at dyrene kan komme på græs, kan de vende hjemad.

I marts begynder familien at forberede hjemturen. Så bliver det nemlig lunere i vejret, og så kan dyrene igen finde græs oppe ved huset i bjergene. De forbereder hjemturen ved at vaske deres ting og pakke dem ned i små tasker, som spændes på deres får og geder. Det tager dem ni dage at gå hjem til deres hus på bjerget.